top of page

 

 

”Täällä voit kokea aavistuksen siitä,  miltä peräpohjalainen kylä on näyttänyt  sata vuotta sitten”

Elämää historian keskellä

Suvannossa elää vuoden ympäri kolmisenkymmentä ihmistä; pimeimpäänkin talviaikaan noin viidentoista talon piipuista tupruavat savut. Keväällä muuttavat kylään vakituiset kesäasukkaat, ja pitkin kesää vierailevat entiset suvantolaiset kotipaikoillaan. Osa taloista on ympärivuotisesti vapaa-ajan käytössä samoin kuin Kitisen varrelle rakennetut kesämökit. Oman värinsä kyläkuvaan tuovat pitkin vuotta kylässä käyvät matkailijat.

Perinteisestä hirsirakentamisesta kiinnostuneelle Suvanto on oikea aarreaitta. Täällä voi kokea aavistuksen siitä, miltä peräpohjalainen kylä on näyttänyt sata vuotta sitten. Hirsiset pihapiirit pää- ja ulkorakennuksineen, aitat, riihet, ladot ja saunarakennukset muodostavat yhtenäisen kyläaukeaman Kitisen pohjoisrannalle.

 

1980-luvun mittavia korjaustöitä on kiittäminen siitä, että suurin osa Suvannon rakennuksista on suhteellisen hyvässä kunnossa. Tuolloin kyläläiset saivat avustusta rakennusten korjauksiin ympäristöministeriöltä ja suunnitteluapua Museoviraston palkkaamalta arkkitehdiltä.

 

1980-luvulla tehdyt pärekatot ovat pikkuhiljaa tulleet tiensä päähän ja niitä on uusittu viime vuosina tiheään tahtiin sekä talkoilla että yksityisten rakennusten omistajien voimin.

Taidetta Kitisen kainalossa

Kuvataiteilijoille ja taiteen harrastajille Suvanto on ollut jo vuosikymmenien ajan inspiroiva työympäristö. Jo 1970-luvulla taiteilija Eero Kumpula asui ja teki töitä Suvannon koululla. Kylässä on järjestetty myös lasten ympäristötaideleirejä ja vuosittain taideleirejä. Kahvila-Galleria Säpikkäässä on vaihtuvat näyttelyt ympäri vuoden, Suvannon Museokoululla kesäaikaan.

 

Kemijärven kansalaisopiston Kahvila-Galleria Säpikkään tiloissa järjestämä taideleiri on jokakesäinen tapahtuma kylässä.

 

 

_DSC1008.JPG
_DSC1008.JPG
press to zoom
Höyläys_nauha.jpg
Höyläys_nauha.jpg
press to zoom
Yleiskuva lähempää.JPG
Yleiskuva lähempää.JPG
press to zoom
Simunan kuisti_rajattu.jpg
Simunan kuisti_rajattu.jpg
press to zoom
bottom of page